5/4, 1η ανοιχτή συνέλευση προετοιμασίας 20ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

 

20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 23-25 Ιούνη

Τετάρτη 5 Απρίλη, 21:00, 1η ανοιχτή συνέλευση προετοιμασίας

 

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης καλεί τις συλλογικότητες και τους ανθρώπους του αντιρατσιστικού κινήματος, τους συλλόγους και τις ομάδες των μεταναστών και των προσφύγων, τις οργανώσεις της ανταγωνιστικής αριστεράς -πολιτικής και κοινωνικής- και γενικά του ανταγωνιστικού χώρου, τα συνδικάτα και τις άλλες οργανώσεις των εργατών, τις συνελεύσεις γειτονιάς, τις LGBTQIA+ συλλογικότητες, τις πολιτιστικές ομάδες, να ξεκινήσουμε μαζί την προετοιμασία του 20ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.

 

Το γεγονός ότι φτάσαμε τα 20 χρόνια αυτής της ενωτικής συνάντησης μας δίνει φέτος ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια. Μαζί ξεκινήσαμε το 1998 από το μηδέν, για να αποδείξουμε τελικά ότι μία κινηματική διαδικασία μπορεί να έχει συνέχεια, συνέπεια και επιτυχία, να γίνει ένα μεγάλο αυτοοργανωμένο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός που δίνει χαρά σε χιλιάδες ανθρώπους, ντόπιους και μετανάστες/τριες. Και φέτος ειδικά, μέσα στο μνημονιακό ζόφο και την ήττα που ζούμε, κάθε ευκαιρία να συζητήσουμε, να γιορτάσουμε, ακόμα και απλά να βρεθούμε πολλοί και πολλές μαζί, έχει πολλαπλάσια σημασία. Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε με το Φεστιβάλ ένα μικρό σπρώξιμο, ένα έναυσμα να κουνηθούν λίγο τα πράγματα και να αναθαρρήσει λίγο η ψυχή μας.

 

Για αυτό το λόγο, εξετάζουμε σοβαρά την πρόταση να κατέβει ξανά το Φεστιβάλ στο κέντρο και συγκεκριμένα στο παλιό 4ο πάρκο παραλίας (σημερινό Πάρκο Εποχών), και να γίνει τελείως ανοιχτό (χωρίς είσοδο). Με αυτό τον τρόπο, ελπίζουμε ότι το Φεστιβάλ, με όλο το πολιτικό του περιεχόμενο -από την πάλη για τα δικαιώματα των προσφύγων ως το συνολικό αγώνα για δικαιοσύνη και ισότητα- θα απευθυνθεί με καλύτερους όρους στην κοινωνία της πόλης, θα έχει μαζικότερη συμμετοχή και μεγαλύτερο αντίκτυπο. Μια τέτοια αλλαγή ωστόσο, συνεπάγεται επίσης πολύ μεγαλύτερα οικονομικά και οργανωτικά ρίσκα και πολύ περισσότερη δουλειά. Προϋποθέτει έτσι πολύ καλύτερη συνεργασία, μεγαλύτερη δέσμευση και κατανομή της ευθύνης και της εργασίας.

 

Ξεκινάμε λοιπόν από νωρίς την προετοιμασία και καλούμε όλες τις συλλογικότητες που συμμετείχαν μέχρι τώρα –ή που θέλουν να εμπλακούν για πρώτη φορά σε αυτή την περιπέτεια- την Τετάρτη 5 Απρίλη, 21:00, στην 1η ανοιχτή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Κοινωνικό Κέντρο/Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23), για να δούμε από κοινού:

  • Τον πολιτικό στόχο και περιεχόμενο του Φεστιβάλ

  • Τη συγκρότηση των Ομάδων Εργασίας για την προετοιμασία του Φεστιβάλ (πρόγραμμα πολιτικών εκδηλώσεων, πολιτιστικό πρόγραμμα, οργανωτικά κα).

  • Την αναγκαία κατανομή εργασιών και ευθυνών (οικονομική ενίσχυση, καμπάνια, δουλειές στησίματος και ξεστησίματος, περιφρουρήσεις) σε όλες τις συλλογικότητες που θέλουν να συμμετέχουν. Για το λόγο αυτό, θα υπάρχει ήδη στην 1η συνέλευση μία πρόταση καταμερισμού των βασικών εργασιών, ώστε να γνωρίζουμε όλοι/ες από την αρχή σε τι δεσμευόμαστε.