Χρέος παλιού Ξενώνα Προσφύγων (Θεσσαλονίκη)

Δελτίο Τύπου

Θεσσαλονίκη, 17/2/2016

Θέμα: Χρέος παλιού Ξενώνα Προσφύγων (Θεσσαλονίκη)

Τους τελευταίους μήνες ένα παλιό χρέος απειλεί την ύπαρξη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας και του Στεκιού Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το χρέος του παλιού Ξενώνα Προσφύγων που λειτουργούσε στην οδό Σιατίστης 12 προς τη ΔΕΗ και το Δήμο Θεσσαλονίκης, ύψους 80.000 και 4.000 € αντίστοιχα. Το χρέος αυτό έχει αναγκαστικά φορτωθεί στην πλάτη της Αντιρατσιστικής και του Στεκιού, αφού όταν πριν από 6 περίπου χρόνια ο ξενώνας αυτός απειλήθηκε με κλείσιμο, προσφέραμε το δικό μας όνομα ως τη μοναδική άμεση λύση για να μην κοπεί το ρεύμα και να μην μείνουν οι πρόσφυγες στο δρόμο. Στη συνέχεια παραθέτουμε τα βασικά σημεία αυτής της δύσκολης, αλλά και ενδιαφέρουσας από τη σκοπιά της έμπρακτης αλληλεγγύης, ιστορίας του Ξενώνα.

Ο Ξενώνας Προσφύγων αποτελούσε για χρόνια τη μοναδική δομή φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας στέγη σε 14 οικογένειες, ή 70 περίπου άτομα. Τον Γενάρη του 2010, ο ξενώνας έκλεισε με απόφαση της διοίκησής του, λόγω οικονομικών δυσχερειών. Εκείνη τη στιγμή, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, μαζί με πολλές ακόμα συλλογικότητες και φορείς της πόλης, όπως συνδικάτα, σύλλογοι, δημοτικές κινήσεις και πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς, καθώς και με την ενεργή συμμετοχή και υποστήριξη εκατοντάδων ανθρώπων που πρόσφεραν εθελοντικά τη δουλειά τους, συγκρότησαν ένα κοινό μέτωπο για τη σωτηρία του ξενώνα. Ο στόχος μας ήταν να μείνει κατ’ αρχήν ο Ξενώνας ανοιχτός και να λειτουργήσει βασισμένος στην αυτοοργάνωση και την εθελοντική προσφορά, μέχρις ότου βρεθεί κάποιος δημόσιος φορέας να αναλάβει εκ νέου τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του, ως οφείλει. Για το διάστημα αυτό, ο Ξενώνας πράγματι λειτούργησε χωρίς καμία επιδότηση και με βάση μόνο την αλληλεγγύη και την οικονομική συνεισφορά των πολιτών, αφού η Αντιρατσιστική καταστατικά δεν δέχεται καμία χρηματοδότηση για τις δράσεις της.

Για να λειτουργήσει ο ξενώνας ήταν αναγκαία φυσικά η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η διοίκησή του είχε προχωρήσει στη διακοπή του λόγω των συσσωρευμένων χρεών και ο Δήμος Θέρμης, ιδιοκτήτης του κτιρίου, δεν προέβη σε νέα σύνδεση. Μπροστά σε αυτή τη δυσκολία, η Αντιρατσιστική, μετά από διαβούλευση με τους άλλους φορείς, προχώρησε σε νέα σύνδεση στο όνομα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Κοινωνικό Κέντρο Θεσσαλονίκης", η οποία διατηρεί το «Κοινωνικό Κέντρο-Στέκι Μεταναστών», μία άλλη πρωτοβουλία της Αντιρατσιστικής, η οποία στεγάζει από τότε σημαντικές δομές αλληλεγγύης της πόλης, όπως μαθήματα ελληνικών και ενισχυτικής διδασκαλίας, κουζίνα αλληλεγγύης κα. Είναι φανερό ότι η υπογραφή των συμβολαίων από την παραπάνω ΑΜΚΕ τυπικά ήταν αδύνατη, αφού δεν είχε καμία νόμιμη σχέση με το κτίριο (ιδιοκτησίας, παραχώρησης ή ενοικίασης). Παρόλα αυτά, κατέστη εφικτή με την ανοχή του Δήμου Θέρμης και με πολιτική παρέμβαση των παραπάνω φορέων, με στόχο πάντα την εξασφάλιση της επιβίωσης των ενοίκων.

Η πρωτοβουλία της προσωρινής λειτουργίας του ξενώνα με ίδιες δυνάμεις διήρκησε για ένα περίπου χρόνο, με στόχο πάντα την επαναλειτουργία του ξενώνα κάτω από δημόσια διοίκηση και χρηματοδότηση. Για το διάστημα αυτό (ως τον 12/2010), οι φορείς που στήριζαν τη λειτουργία του, με συντονιστή την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, πλήρωναν κανονικά όλους τους λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, καταβάλλοντας 2000 € για εγγύηση και 3864 € για λογαριασμούς.

Δυστυχώς όμως οι προσπάθειες για κανονική και μόνιμη λειτουργία του Ξενώνα από κάποιο αρμόδιο δημόσιο φορέα δεν ευδοκίμησαν και η Αντιρατσιστική αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ευθύνη της διαχείρισής του, καθώς δεν μπορούσε να αναλαμβάνει πια το κόστος. Παρόλα αυτά, ο Ξενώνας παρέμενε ανοιχτός και φιλοξενούσε οικογένειες μέχρι και το Νοέμβριο του 2014, όταν με ενέργειες πολιτών προσφέρθηκαν διαμερίσματα και οικονομική βοήθεια στις οικογένειες, οπότε και ο Ξενώνας εκκενώθηκε και σφραγίστηκε από τον ιδιοκτήτη του.

Συνεπώς, όλο αυτό το διάστημα στον ξενώνα προσφύγων διέμειναν δεκάδες οικογένειες προσφύγων και οι 24 συνδέσεις κατέγραψαν κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που ανήλθε στο ποσό των 80.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι όλα αυτά τα χρόνια και παρά το συσσωρευμένο χρέος η σύνδεση δεν κοβόταν για ανθρωπιστικούς λόγους και κατόπιν πολιτικών παρεμβάσεων κάποιων από τους παραπάνω φορείς και όχι πια της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας. Στο χρέος αυτό προστέθηκαν άλλες 4.220 Δημοτικά Τέλη, ως και το ΕΕΤΗΔΕ του Δ. Θέρμης.

Τελικά, με την εκκένωση του κτιρίου του Ξενώνα και την οριστική διακοπή της σύνδεσης, η ΔΕΗ μετέφερε το συνολικό χρέος ύψους80.066,00 € στη σύνδεση που αντιστοιχεί στην έδρα της παραπάνω ΑΜΚΕ, στην οδό Ερμού 23, δηλαδή στο Κοινωνικό Κέντρο-Στέκι Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ, μας ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαγραφής ή απομείωσης του χρέους. Αν δεν το αναλάβουμε, τότε κινδυνεύουμε άμεσα με διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Στέκι, ενώ το χρέος θα μεταφερθεί αναγκαστικά στα μέλη μας που εκπροσωπούν τυπικά το Στέκι.

Μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους, είμαστε υποχρεωμένοι και υποχρεωμένες να αναλάβουμε αυτό το χρέος και την αποπληρωμή του με δόσεις, παρότι είναι φανερό ότι δεν προέκυψε από κάποια δική μας αμέλεια, αλλά από μία συνολική, πρακτική ανάγκη της πόλης, στην οποία παρασταθήκαμε χωρίς να υπολογίζουμε τις συνέπειες. Όπως όμως αναφέραμε, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και το Στέκι Μεταναστών, με καταστατική τους απόφαση ως τώρα δεν έχουν ζητήσει ή λάβει καμία χρηματοδότηση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και τα μόνα έσοδα, με τα οποία διατηρούσαμε ως τώρα τις δομές αλληλεγγύης και τις άλλες δραστηριότητές μας, προέρχονται από ατομικές εισφορές, εκδηλώσεις και τη λειτουργία του Στεκιού. Είναι προφανές ότι χωρίς πόρους είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουμε τη ρύθμιση ενός τέτοιου χρέους, οπότε και αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε πρώτα σε όσους συλλογικούς φορείς συμμετείχαν ή υποστήριξαν το αρχικό εγχείρημα του Ξενώνα άμεσα ή έμμεσα, ζητώντας να μοιραστούμε την αποπληρωμή του χρέους. Για να γίνει αυτό, πιθανά θα υποχρεωθούμε να ζητήσουμε και να δεχτούμε τυπικά χρηματοδοτήσεις, οι οποίες όμως ρητά θα αφορούν μόνο την αποπληρωμή του χρέους. Σε αυτή την κατεύθυνση, απευθυνθήκαμε αρχικά στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος και θα εξετάσει τα αιτήματά μας, για διαγραφή αρχικά του χρέους των Δημοτικών Τελών, αλλά και τη συνδρομή του στην αποπληρωμή του χρέους.

 

Για την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Νίκος Νικήσιανης, 6976629310

 
Attachments area