Αλληλεγγύη στους 300 (κοινό κείμενο στεκιών)

Τριακόσιοι μετανάστες ξεκίνησαν από τις 25 Ιανουαρίου απεργία πείνας διεκδικώντας την νομιμοποίηση των ίδιων και όλων των μεταναστών και μεταναστριών  που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Έναν αγώνα για να βγουν από την γκρίζα ζώνη της κοινωνίας χιλιάδες μετανάστες συμπολίτες μας. Έναν αγώνα οπλισμένο από την απόγνωση που δημιουργεί ο καθημερινός φόβος της σύλληψης και της απέλασης, ο εκβιασμός της μαύρης εργασίας και ο αποκλεισμός από τα στοιχειώδη δικαιώματα στην εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση. Και, ταυτόχρονα, έναν αγώνα ελπίδας και αξιοπρέπειας, κόντρα στο ρεύμα, για την ενότητα Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων. Έναν μεγάλο πολιτικό αγώνα μεταναστών για το δικαίωμα τους να έχουν δικαιώματα.

Είμαστε στο πλευρό τους, ο αγώνας τους είναι και αγώνας μας. Γιατί η εξαίρεση των μεταναστών και μεταναστριών από τα δικαιώματα δεν βελτιώνει την ζωή των ντόπιων, αλλά αντίθετα προετοιμάζει τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων όλων μας. Γιατί, περισσότερα από όλα, η αναγνώριση της παρουσίας και της συνεισφοράς, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μεταναστών και μεταναστριών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση του αποκλεισμού, της γκετοποίησης, των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης, της παραβατικότητας της φτώχιας. Γιατί απέναντι στις πολιτικές του φόβου και του ρατσισμού, της μετατροπής των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης, πρέπει να αναδυθεί η κοινωνία της αλληλεγγύης, του κοινού αγώνα ενάντια στην ανεργία, τη φτώχια και των αποκλεισμό τόσο των μεταναστών όσο και των Ελλήνων.

Είμαστε στο πλευρό των απεργών πείνας επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρότι συνυπεύθυνες για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη ληστρική εκμετάλλευση των χωρών προέλευσης των μεταναστών-ριών, την ίδια στιγμή χρηματοδοτούν αυταρχικές κυβερνήσείς και ανελεύθερα καθεστώτα για τη «συγκράτηση» των μεταναστών πριν φτάσουν στην πόρτα της. Επειδή ακόμη, στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών υψώνονται τα τείχη του αποκλεισμού, του ρατσισμού, των στρατοπέδων κράτησης, των αστυνομικών πογκρόμ. Επειδή, τέλος, ο πόλεμος κατά της «λαθρομετανάστευσης», περισσότερο εκτρέπει τις μεταναστευτικές διαδρομές και αυξάνει την επικινδυνότητά τους παρά σταματάει τη μετανάστευση, οδηγώντας ωστόσο σε  εκατόμβες χιλιάδων νεκρών κάθε χρόνο στα σύνορα της Ευρώπης.

Το ισραηλινής έμπνευσης «έξυπνο τείχος» του Παπουτσή, οι επιχειρήσεις των κομάντο της Frontex, όπως και η πολιτική εκτοπισμού των -κατά τα άλλα ευρωπαίων πολιτών- Ρομά από την κυβέρνηση Σαρκοζί, δείχνουν ξεκάθαρα ότι στο πρόσωπο των μεταναστών ξαναεμφανίζονται πολιτικές στιγματισμού και συλλογικής ευθύνης, πολιτικές που ανακαλούν μνήμες της σκοτεινότερης περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας. Σήμερα, ο ρατσισμός αναπτύσσεται ραγδαία, τροφοδοτείται από την κρίση και παράγει κοινωνική βαρβαρότητα. Γι’ αυτό οι ναζιστικοί χαιρετισμοί στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα παλέψουμε μαζί με τους μετανάστες απεργούς πείνας, για τη τελική δικαίωσή τους.
Θα σταθούμε σε αυτό το δύσκολο αγώνα κόντρα στην ακροδεξιά αντιμεταναστευτική ατζέντα της κυβέρνησης, στη δαιμονοποίηση των μεταναστών, τον κρατικό αυταρχισμό, την αποθράσυνση των φασιστικών συμμοριών.

Καλούμε όλους και όλες να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον δύσκολο και σκληρό αυτό αγώνα μέχρι την τελική νίκη!

AttachmentSize
stekiwn.doc32 KB